keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Hevosenkenkä


                                  


Hevosenkenkä on metallista taottu kaarevan muotoinen suojus hevosen kavioon. Hevosenkenkää käytetään ettei hevosen kaviot kuluisi eri ihmiset käyttivät  hevosenkenkää ettei hevosen kaviot kulu kovassa tai huonossa maassa. Hevosenkenkä on käyttö ja koriste esine.Usein näkee hevosenkengän kun käy jollain esim: kylässäHevosenkenkää on käytetty hyvin kauan. Hevosenkenkä on hyvin vanha. Hevosenkenkä on hyvin vanha.  Hevosenkenkää on hyvin paljon käytetty. Se on väriltään rusehtava rauta. Se on muodoltaan kaareva. Ja se voi olla ruostunut tai ruostumaton. Sekä siinä on reijät nauloilleHevosenkenkä on tarkoitettu hevon kavioon. 



 


lähteet:internet

KIRNU

                                       

Esine on kirnu. Kirnu on perinteisesti puinen astia jolla tehtiin kermasta voita. Kirnua voi käyttää milloin vain. Nykyaikana kirnua ei enää käytetä. Kirnu on käyttö esine. Ihmiset ovat käyttänyt kirnua ennen vanhaa.Nykyaikana kirnu on korvattu tehtaalla. Jos näkisin kirnun käynössä nykyaikana niin se ei toimisi niin luulisin. kirnu on tehty puusta. ennen kirnu on ollut todella käytössä kirnu on todella vanha keksintö.jos ette saanut tarpeeksi tietoa menkää muualle

 

 lähde:kuvahaku ja wikipedia

voivakka

                                    


Voivakka on kooltaan pieni joten sinne on mahtunut noin 1/2 naulaa ja voita 212g. Esinettä on käytetty noin 200 vuotta sitten ja sitä voikäyttää vielläkin. Se on vähän omituisen näkoinen. Ensimmäimen voivakka on valmistettu noin 1800 luvulla. Voivakan pituus on 7 cm  leveys on 13 cm  ja syvyys on 4cm. Väri on ruskeahko. Voivakan muoto on soikea ja se painaa noin 300 kg. Voivakka haisee pahalta. Voivakka on käyttö esine. Voivakkaa käytetään voin säilyttämiseen. Voivakan voi nähdä esimerkiksi isovanhemilla tai museossa.Voivakka on tehty puusta.Esine on sileä ja viileä.







lähteet : netti ja museonopas





                                                  

tiistai 17. marraskuuta 2015

Herätyskello

                                             Herätyskello                                             

 on laite joka herättää ihmisen asennettuun  kellon ikaan. Esinettä on käytetty 80 luvulla.Sen muoto on pyöreä tai neliö herätyskello painaa 200gramma. Vanhan ajan herätyskello toimii niin että sen reunoilla oli kuvut ja keskellä oli tikku joka heilui niin että se osui kupuihin ja kuvuista kuului pirr... ja sitten ihminen heräsi.

lähteet: Vikipedia



Juustomuotti



           Juustomuotti on puusta valmistettu esine. se on tarkoitettu juuston tekemiseen.voi olla valmistettu eri materiaaleista.sen osat ovat liimattu yhteen. se on yleensä neliön muotoinen  esine. siitä tulee hienon muotoinen pääliosa kun ottaa sen juuston pois.


Kuvahaun tulos haulle juustomuotti
Kuvahaun tulos haulle juustomuotti

                                                                                                                                                                                     juusto mikä tuli muotista ^
Juustomuotti  ^ 
                            lähde : google chrome kuva haku ja museo         

kahviprännäri


                                  kahviprännäri

kahviprännäriä on käytetty kahvipapujen paahtamiseen.

Suomessa kahvista tuli arkijuoma  1800 luvun kuluessa.

Kahvipapujen ostaminen raakoina  oli maaseudulla   tavallista
1930-luvulle asti.

Ne paahdtettiin ruskeiksi kahviprännärissä  ja kaadettiin sen jälkeen sanomalehden päälle jäähtymään.


 Paadettuja papuja säilytettiin  tiiviissä pussissa tai tölkissä ja jauhettiin kutakin keittokertaa varten  erikseen.




pituus 32 cm


leveys:19cm

syvyys:8cm

Ihmiset käyttivät kahviprännäriä 1900-luvun alussa

lähteet: internet  ope  ja esinekortit.

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

PATAPESIN

                                       PATAPESIN

Patapesin on tarkoitettu pesemään patoja.
Sitä käyttivät siivoojat,piiat,palvelijat ja muut vastaavat.
Esine on käsin tehty käyttöesine ja se on yleensä  noin  15cm pitkä ja 3 cm leveä
Patapesin on valmistettu riisinjuuresta ja narusta.
Se painaa noin 50 grammaa.
Se näyttää pieneltä luudalta tai rusetilta.
Patapesintä ei enään kauhean paljon käytetä koska pesusieni on korvannut sen.
Valmistajana on ollut tietenkin ihminen.
Se tuntuu karhealta , kuivalta ja puiselta ja naru yleensä pehmeältä mutta se riippuu narun materiaalista.

Siinä ei ole mitään pintakäsittelyä, ja koska se oli helppo tehdä , se oli yleinen esine.
Väriltään se on yleensä  vaalean ruskea.
Patapesintä ei ole vaikea tehdä: riisinjuuret vain sidotaan narulla ja se on siinä.




LÄHTEET: KOTISEUTU MUSEON OPAS JA TIETOLAPPU + INTERNET 


PYYKKIPOIKA

Esine on puinen tai muovinen. Ja sitä käytettiin yleisesti kiinnittämään kuivatettavia vaatteita. Ihmiset käyttivät esinettä ja sitä käytettiin luvulla 1800 ja sitä käytetään vielä nytkin.Pyykkipoika tehdään
nykyään kiinnittämällä kaksi palaa pienellä jousella kiinni tai . Mutta se tehtiin ennen muotoilemalla puunpalan oikean muotoiseksi tai kiinnittämällä kaksi puunpalaa narulla yhteen. Vaikka pyykkipojan rakenne on yksinkertainen, on siitä yritetty kehittää monia eri vaarioita. Esimerkiksi yhdysvalloissa vuonna 1908 tai 1926.
                                                 Lähteet:wikipedia ja netti

LANKAPUHELIN





Lankapuhelin on muovia ja metallia siinä  on lanka siinä ei ole näyttöä. Sillä ei voi soittaa vaan lankapuhelimessa on johto. Se pitää laitaa pistorasiaan ja vasta silloin voi soittaa.
Lankapuhelinta käyttivät  rikkaat ihmiset. Lankapuhelin on käyttö esine sillä voi soittaa
olen nähnyt lankapuhelimia lelukaupoissa.Lankapuhelinta on käytetty 1960 ja 1980 luvulla.
 Näin lanka puhelimen enisimmäisen kerran ja ajattelin etta se näytti vanhalta. Minulla herää kysymyksiä  tästä esineestä miksi siinä on  iso luuri. Lankapuhelin paina 1kg ja 350 grammaa. Lankapuhelimia on eri värisiä. Lankapuhelin on neliön muotoien esine ja luurin ja laatikon välillä on johto. Lankapuhelin on tarkoitettu soittamiseen. Lankapuhelimen korvaa nykypäivänä älypuhelin.


lähteet: museo opas ja internet





Karstat

Villan karstauksen tavoite on saada kaikki kuidut rinnakkaiseksi samaan suuntaan.
Villaa voi karstata käsikarstauksien avulla tai karstamyllyä. Naiset käyttivät karstaa jo 1800-luvulla. Karsta on työesine. Karsta on tehty puusta ja metallista. Karsta on levy tai tela.
Karstat voi tehdä käsin vai konelaa. Villaa suoristetaan nykyään koneela.
Karstat on aika vanhoja esineitä. Karstan pituus on 24cm leveys on 20cm ja sen syvyys on 1cm 30mm. Karstan pintamaalaukseen on käytetty lakkaa.Karsta on tehty useimista osista.

            Lähteet: Museo ja Wikipedia






Sakset

                                               

Esine on sakset, niitä voi käyttää vieläkin . Niitä on käytetty erilaisiin papereihin ja silkkien leikkaamiseen. Työntekijät käyttivät saksia silloin kun he tarvitsevat. Ne ovat käyttöesine. Saksia voi löytyä monen laisista paikoista esimerkiksi mummolasta, koulusta,kotoolta tai vaikka vaatekaupoista. Saksia tarvitaan leikkaamiseen kun tehdään vaatteita tai muita mitä pystyy leikata. Jos näkisin vanhanaikaiset sakset niin minä ajattelisin että niitä on käytetty tosi pitkää ja ne on tosi vanhat. Vanhanaikaiset sakset ovat 26 cm pitkät, leveys on 3 cm ja saksien syvyys on 1 cm. Vanhanaikaset sakset ovat 400 g painavat. Ne ovat tosi  kulmikkaat. Vanhanaikaiset sakset voivat olla tosi ruosteiset. Ne todella ovat terävät mutta kaikki luulevat että vanhanaikaiset sakset eivät ole terävät vaikka ne onkin. Sakset ovat tosi painavat. Ne on tehty tehtaassa ja on tehty raudasta /metallista. Vanhanaikaiset sakset ovat maksaneet ainaki 100 markkaa. 50 luvulla esinettä on tarvittu tosi pitkään ja sitten kun ne keksittiin on ollu helpompaa. Miltä sinusta tuntuisi jos saksia ei olisi keksitty? Minun mielestä ilman saksia oli tosi vaikeaa koska jos tekisit korttia niin pitäisi repiä. lähteet 


Wikipedia ja museo

Luusarvi

Luusarvella on monia eri tarkoituksia esimerkiksi sillä painettiin reikäleivän reiät,siitä juotiin ja  oli suppilona makkaranteossa, tässä muuta tietoa :Talonpojat käyttivät enimmäkseen luusarvea .
Luusarvi oli ennenvanhaan käyttö esine mutta nyt se on koriste esine .  Luusarvi on tehty luusta. Luusarvi on työesine. Luusarven voi tehdä käsin tai tehtaalla. Luusarven pituus 9 cm, leveys 4 cm ja syvyys 9 cm.Luusarvi on lakattu.Luusarven korvaisi tänä päivänä juomalasi.
 Luusarvi painaa 50 kilogrammaa.





lähteet: tietolappu, netti, ope, museo.



RUKKI

Rukki on tehty langan kehräykseen.  Kotoisesta villasta ja pellavasta kehrättiin lankaa moneen tarpeeseen. Rukit jaetaan yleensä kahteen pääryhmään viistorukkeihin ja pystyrukkeihin,ero näissä rukkityypeissä on rukin pyörän sijainnissa. Rukissa on iso pyörä joka pyörittää esimerkiksi nahkanyörin välityksellä suurella kierrosnopeudella niin sanottua lyhtyä eli siipeä,jossa lanka syntyy.   Rukin toimintaperiaate keksittiin vuosien 500-1000 välillä Intiassa tai Kiinassa.  Suomessa erityisesti kiikan kunta on tunnettu rukkien valmistuksesta ja rukki oli kuva- aiheena myös kiikan vaakunassa. Rukkia vanhempi tapa tehdä lankaa on värttinä.  Rukin valmistamasta langasta valmistettiin kangasta kangaspuilla.  Rukinlapa saattaa olla vaativan taiteellisen puun kaiverruksen tulos. LÄHDE WIKIPEDIA.
,

Hierrin

Hiertimellä tasoitettiin betonia. Hierrintä käytettiin ensimmäisen kerran 1600 luvulla se muistutti kun näin sen ensimmäisen kerran kuin näin sen niin se muistutti taika sauvaa hierrintä käytettiin betonin tasoittamiseen .Hierrin on tehty eri materiaaleista. Hierrintä käytetään monesti rakennusten seinien tekemiseen. ja hierrin ainakin vanha hierrin on aika arvokas. Kaverini on nähnyt vanhan hiertimen kaupassa mutta se ei ollut myynnissä vanhat hiertimet on tehty puusta mutta uudet on tehty metallista.

Lähde Wikipedia



Piimäpussi

Piimäpussia käytettiin ennen vanhaan maidon ja  piimän  säilytykseen. Piimäpussia käytettiin vuonna 1967. Se oli suorakulmion muotoinen. Se painoi 3kg.Jos se meni rikki kaikki sisältö "lensi" pois. Ei muistettu  enempää... 

lähteet:wikipedia

                                       






                                                           




















Kahvipannu

Kahvipannulla tehdään usein kahvia Esine on taottu raudasta. Nykyaikana esine rakennettaisiin tehtaassa. Nykypäivänä  kahvinkeitin korvasi esineen. Sitä ollaan käytetty 100 vuotta sitten ja se näyttää tosi vanhalta. Jos halusi kahvia siihen piti valmistautua ainakin puoli tuntia ennen.
ja sen paino on 850g . Väri on satunnainen. sen pituus on 10cm leveys on 15cm syvyys on 13cm.
muoto on tosi oudon näköinen. Esine on tosi kulunut jos se on vanha ja se on hieno.
Se tuntuu raudalta ja jännittävältä Esine on tehty tehtaassa. Esine on tehty raudasta. Sen pintakäsittely maalaus lakkaus petsaus on patsaaus. Esine on valmistettu useammasta osasta.  Antti Nurmesniemen on valmistannut kahvipannunesineen hintaa ei tiedettä.  Kahvipannu on esine jolla tehdään kahvia .       sitä on käytetty on kahvin tekemiseen.Vanhanajan ihmiset kun ne juovat kahvia.  Esine on käyttö esine.kahvipannu on maalatu en ole nähnyt ennen kahvipannua.
 ja museo opaalta                                                                                                                                          Lähdeet on otettu netistä

Rove

Rove on puunkaarnasta tehty kori. Toiselta nimeltää rove on tuokkonen, tuohinen ja ropponen. Rovea on käytetty 1200-1900 luvulla. Rove on perinteinen itsetehty astia. Rovessa on puunoksasta tehdyt kahvat.Kahvat on vuoltu varvusta. Se on taiteltu puunkaarnasta. Rovella ei ole pintakäsittelyä.
Se on valmistettu kolmesta osasta. Se on karhea ja kevyt. Esine ei ole koriste. Rovessa on säilytetty marjoja ja mämmiä. Rove on korvattu muovipusseilla ja astioilla. Ensimmäisen kerran kun näin roven se herätti kysymyksen miten se on tehty.


Lähteet: internet,  opettaja, esinekortti ja museon opas

Silitysrauta

Silitysrauta on esine jolla voi silittää ryppyjä vaatteista.
Ennenvanhaan silitysrautaa käyttivät kotitalousväki. Silitysrauta on kuumeneva laite. Esine on tehty painavasta raudasta ja kahva on tehty puusta. Silitysrautaa on käytetty 50 vuotta sitten. Silitysrautoja on monenlaisia. esimerkiksi sellaisia jonka pituus on 5 cm ja paino olisi noin 2 ja puoli kiloa ja leveys 9 cm sen muoto olisi kolmiomainen ja syvyys 3 cm väri olisi musta ja ruskea. 
Sähkö silitysrauta on korvannut vanhanajan silitysraudan. vanhanajan silitysrautoja voidaan kuumentaa esimerkiksi jos on paksu rautaosa jossa on luukku johon laitetaan hiiliä tai sitten se kuumennettiin hellalla. Vanhanajan silitysrautoja ei tehdä enää niitä on vain museoissa ja vanhoissa taloissa.Ensimmäisen kerran kun näin esineen minulle heräsi kysymys mikä se on.

Lähteet: internet ja museon opas



tiistai 10. marraskuuta 2015



BLOGITEKSTIN KIRJOITTAMISEN OHJEET

Kirjoita blogiteksti.

Käytä apunasi kolmea tehtävämonistetta.

Laita otsikoksi esineen nimi.
Kirjoita kaikki tiedot mitä löysit esineestä.
Jos et ehtinyt vastaamaan kaikkiin tehtävämonisteiden kysymyksiin niin muistele minkälainen esine oli ja vastaa nyt kysymyksiin.
Kirjoita asiat tietotekstin muodossa.
Käytä kokonaisia ja kunnollisia lauseita.
Muista, että blogitekstisi arvioidaan lopuksi.

Älä mainitse henkilöiden tai paikkojen nimiä.

Lisää itse kuvaamasi kuva blogiin. Voit lisätä myös internetistä etsimäsi kuvan.

Mainitse myös tietojesi lähteet blogitekstin loppuun. Lähteet voivat olla esimerkiksi seuraavia:
Internet
Museon opas
Opettaja
Esinekortit
Kirjat
Voit kertoa lähteen myös tarkemmin, jos tiedät!